Veelgestelde vragen

Wat is Dubbeldoel?

Onze dames zijn geboren vanuit een dubbeldoel ras. Deze koe kent een carrière als melkkoe. Nadat zij om wat voor reden dan ook geen melk meer kan produceren, gaat ze met pensioen. Zij verdiend dan rust en groeit verder aan. Uiteindelijk zorgt zij voor een mooi stukje kwaliteitsrundvlees. Een leven met een dubbeldoel dus.

Wat verstaan jullie onder duurzamer?

De CO2 footprint of ecologische voetafdruk van rundvlees afkomstig van een melkkoe is zeer laag. In plaats dat zij alleen opgefokt wordt voor haar vlees, heeft zij een dubbeldoel. Haar uitstoot is daarmee veel lager dan het vlees van een traditionele vleeskoe. Zowel voor het voer, de koe, als het vlees wordt het  transport zover als mogelijk beperkt. Met al deze voordelen bij elkaar mogen het we het vlees een stuk duurzamer noemen.

Hoe smaakt het vlees?

Als we onszelf en de reviews mogelijk geloven: heel erg lekker! Het is vlees is heerlijk dooraderd en met de ouderwetse rundvleessmaak. Dit komt mede doordat het vlees langzaam is gegroeid. En het vlees kent geen gekke toevoegingen uiteraard. Want hij houden van eerlijk.

Gebruiken jullie preventieve antibiotica?

Nee! Wij zijn tegen het gebruik van preventieve antibiotica. Onze koeien krijgen alleen medicijnen als ze er zelf zonder medicatie niet bovenop kan komen. Onze antibiotica gebruik is dan ook zeer laag tot nihil.

Hoe kan jullie medicijnengebruik zo laag zijn?

Onze stal is zo ingericht dat het gezondheid van de koe optimaal is. Daarnaast hoeft de koe bij ons geen topsport te beoefenen. Wij vragen van haar melk, maar drijven haar niet tot het uiterste. En daardoor is haar weerstand beter en heeft zij minder ondersteuning nodig. En uiteraard ontvangt zij van de boer een extra knuffel indien ze hier om vraagt.

Kent de boer iedere koe?

Ja, wij kennen iedere koe. In ieder geval bij haar werknummer en soms zelfs bij naam. En dat zijn er best veel! We hebben momenteel ongeveer 80 koeien die wij melken. En iedere koe heeft haar eigen karakter, eigenzinnigheden en rituelen. Wist je ook dat de koeien onderling vriendinnenclubjes hebben?

Worden koeien eerder geslacht indien de vraag naar vlees toeneemt?

Nee, gelukkig niet. Onze koeien mogen pas naar de slacht als ze hebben genoten van hun welverdiende pensioen. En indien wij geen koeien (meer) beschikbaar hebben, kunnen we gelukkig rekenen op andere boeren. Die op dezelfde manier werken zoals wij. Daarbij voldoen ze aan drie randvoorwaarden: het zijn koeien van het dubbeldoelras, zij hebben in hun leven melk geproduceerd en ze staan minimaal 120 dagen per jaar in de weide.

Heb je een vraag die hier nog niet wordt beantwoord? Stel hem ons gerust! Zie ons contactformulier.

 

 HeerlijkvandeBoer.nl
Dorpsweg 52
1697 KC Schellinkhout

Tel: 06 14 47 08 99
Mail: info@heerlijkvandeboer.nl

Kvk: 63670143
BTW: NL002093917B77

Algemene voorwaarden
Disclaimer

Openingstijden

10:00 - 17:00 uur

10:00 - 17:00 uur

Social media

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

HEERLIJKVANDEBOER.NL - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN - WEBSITE DOOR MEDIALEX ISM AMNIUS